Ana içeriğe atla

MTV Gider Yazılabilir mi?

Binek araç ve Ticari araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisinin Gider Durumu 


MTV Gider Yazılabilir mi?

Bilindiği gibi motorlu kara taşıtları, uçaklar ve helikopterler üzerinden Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV) alınmaktadır. Yazımızın konusu işletmede kayıtlı bulunan araçlar için ödenen MTV'nin Kurumlar vergisi ve Gelir vergisi açısından gider yazılıp yazılamayacağıdır.

MTV Gider Yazılır mı?

TarifeTaşıt CinsiMTV'si gider yazılabilir mi?
I
Otomobil
Motosiklet
Arazi taşıtları
Kaptıkaçtı vb.
Yalnızca taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşanlar, kiraya verdiklerine ait MTV'yi gider yazabilir.

Taşıt kiralama dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi gider yazılamazlar.
II
Minibüs
Otobüs
Kamyonet
Kamyon
Çekici
Motorlu karavan
Panel van vb.
Gider yazılabilir.
IV
Uçak
Helikopter
Ticari maksatla kullanılanlara ait MTV gider yazılabilir.

Ticari maksatla kullanılmayanlara ait MTV gider yazılamaz.

Ticari Faaliyette Kullanılan Otomobilin MTV'si Gider Yazılabilir mi?

Yukarıdaki tabloda özetlediğimiz gibi otomobiller, I no'lu tarifede yer alır ve bu tarifede yer alan taşıtlar, taşıt kiralama faaliyetinde kullanılmadıkları sürece MTV'leri gider kaydedilemez.

Örneğin: Taksici Mtv'yi indirebilir mi? Taksi işletmelerinde otomobil doğrudan ticari faaliyette kullanılmasına rağmen MTV'si gelir ve kurumlar vergisi açısından gider yazılamaz.

Binek Otomobilin MTV'si Gider Yazılabilir mi?

Binek otomobiller için ödenen MTV, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider yazılamaz.

Mevzuat Hükümleri

Gelir Vergisi Kanununun (GVK) "İndirilecek giderler" başlıklı 40'ıncı maddesinin 5'inci bendinde "Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri"nin indirilebileceği; aynı maddenin 6'ncı bendinde ise "İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların" indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre söz konusu taşıtlar için ödenen MTV'nin de gider yazılabilmesi gerekirken Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun "Gider kaydedilememe hali" başlıklı 14'üncü maddesinde MTV konusunda istisnai bir hükme yer verilmiştir: "Bu Kanuna bağlı (I) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."

Ayrıca GVK 40/1'e göre, "Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler" ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilirler.

Yukarıda değindiğimiz kanun hükümlerinden GVK'da geçenler genel hüküm, MTVK'da geçen ise özel hüküm niteliğindedir. Bilindiği hukukun temel ilkelerine göre aynı olaya ilişkin genel ve özel hükmün birlikte uygulanabilir olması halinde özel hüküm genel hükmün önüne geçmektedir. Dolayısıyla konumuza ilişkin olarak MTVK'nın hükmü uygulanmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜCRETSİZ ÇALIŞAN EŞLERİN SİGORTA VE VERGİ DURUMUNA GENEL BAKIŞ

ÜCRETSİZ ÇALIŞAN EŞLERİN SİGORTA VE VERGİ DURUMUNA GENEL BAKIŞ 5510 sayılı SS ve GSSK 6’ıncı Maddesinde Sigortalı Sayılamayanlar Kısmında ‘ ’İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi’’  sigortalı sayılmaz denilmiştir. Buna göre  işverenin işyerinde yardım etme amacı ile eşi çalışıyorsa  sigortalı olma zorunluluğu bulunmuyor. Örneğin : Muhasebeci Mehmet beyin eşi Ayşe Hanım  telefonlara bakması, yazışmaları takip etmesi , müşteriler ile ilgilenmesi gibi eşinin işine  yardımcı olmaları durumunda ücret almıyorlarsa sigorta kapsamında değerlendirilmeyecektir . Eczacı Ayşe Hanımın eczanesinde eşi Ahmet bey yardımcı oluyor , kasa ve muhasebe işlerini takip ediyor, karşılığında ücret almıyorsa sigorta kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bu istisna sadece  işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi  için uygulanacaktır. Bu tarz çalışmalarda  hizmet tespit davası yönünden  dava konusu yapılamaz. Denetmenler tarafından ...

ORTAKLARIN BİRBİRLERİNE VERDİKLERİ PARALARIN YENİ TTK'DA CEZASI

Giriş: İşletmelerin ortaklar cari hesabındaki borçların, işletmenin ortağına para kullandırma işlemi sonucu olabileceği gibi, uygulamada yaygın olarak aşağıda belirtilen nedenlerden de kaynaklanmaktadır. – İşle ilgili yapıldığı halde belgesi temin edilemeyen durumlar. – Fiilen harcama yapıldığı halde belgelendirilemeyen durumlar, – Bordrolarda kayıtlı ücretlerin fiilen ödenen tutarın altında kalması nedeniyle oluşan durumlar, – Kambiyo mevzuatı gereği yurtdışında bırakılan ya da kalan tutarın tahsilinin gecikmesi veya imkânsız hale gelmesi v.b. nedenlerle dövizlerin değerlenmesi nedeniyle oluşan kur farkları gibi fiktif gelir yaratılmasından kurtulmak için bu bedellerin tahsil edilmiş gibi gösterilmesi sebebiyle oluşan durumlar, – İşletmenin ortaklarının şahsi masraflarının ya da eş ve çocuklarının harcamalarının işletme kasasından karşılandığı durumlar, – Kâr dağıtımı prosedürüne uyulmadan kâr payı çekimleri gibi durumlar. Sermaye şirketlerinin ortaklarına cari hesa...